Belevenistafel zorgt voor vertier en interactie in zorgboerderij ’t Puther Höfke
’t Puther Höfke in Puth is een zorgboerderij voor (dementerende) ouderen. Er wordt een gevarieerd dagprogramma aangeboden. Sinds januari is de belevenistafel daar ook een onderdeel van. De tafel werd verkregen met subsidie vanuit de Burgerinitiatieftafel. Hetty Thiessen en Diana van der Horst dienden de aanvraag in.
De Burgerinitiatieftafel van de gemeente Beekdaelen beoordeelt ondersteuningsverzoeken van initiatieven uit de samenleving. Deze ‘tafel’ bestaat uit 25 burgers, die belangeloos de maatschappelijke waarde van een initiatief beoordelen en in hoeverre het helpt om mensen deel te laten nemen aan de samenleving. De Burgerinitiatieftafel bepaalt op basis van deze beoordeling of er ondersteuning geboden kan worden en zo ja, in welke vorm.
Hetty Thiessen en Diana van der Horst dienden een subsidieaanvraag in voor een belevenistafel voor zorginstelling ’t Puther Höfke. De tafel heeft een enorme tablet ingebouwd. Hiermee kunnen cliënten niet alleen spelletjes spelen, maar ook muziek luisteren of video’s bekijken. Dat de ouderen de tafel weten te waarderen, blijkt direct bij binnenkomst. Oude Nederlandse liedjes worden luidkeels meegezonden.
Actie
Het was Thiessen die met het idee voor de belevenistafel kwam. “Ik ben altijd voor mensen bezig die in mijn ogen iets nodig hebben”, legt ze uit. Tijdens de eerste coronagolf zag Thiessen dat er allerlei initiatieven werden opgezet voor grote zorginstellingen. “Ik zag dat ze gratis eten kregen en dat er bloemen werden gebracht. Eigenlijk werd van alles aangereikt. Mijn vriendin Diana werkte bij ’t Puther Höfke en ik hoorde dat dat daar niet het geval was.”
Thiessen kwam in actie. Ze schreef mensen aan en dat wierp vruchten af. Zanger Martin Hurkens kwam zingen, Plus Treebeek bracht bloemen voor de vrijwilligers en het personeel en de friture aan de overkant van de straat bezorgde frietjes. Maar Thiessen die zelf bij een groter zorgcentrum had gewerkt, wilde meer. Ze had zelf al eens met de belevenistafel mogen werken en dacht dat het een aanwinst zou zijn voor ‘t Puther Höfke. Ze vroeg haar vriendin of de tafel een aanwinst zou zijn voor de cliënten. Toen die positief reageerde, schreef Thiessen een aantal leveranciers aan. Ze probeerde de tafel gratis te krijgen, maar dat lukte haar niet.
Subsidieaanvraag
Later spraken Thiessen en Van der Horst met een lid van de burgerinitiatieftafel. “Hij gaf als tip: ‘schrijf een uitgebreide brief en maak duidelijk hoe je die tafel optimaal kunt inzetten en wat het doel ervan is.” De Burgerinitiatieftafel besloot uiteindelijk positief. Maar er was één belangrijke voorwaarde: de tafel moest gedeeld worden met de permanente woonvorm naast de zorgboerderij (Bij de Keien) én de basisschool in het dorp. Dat was voor de dames die de aanvraag deden, geen enkel obstakel.
Inmiddels kan de zorgboerderij al bijna een jaar gebruik maken van de interactieve tafel. Doordeweeks overdag staat hij bij de dagbesteding, ’s avonds en in het weekend in het zorgcentrum ernaast. Binnenkort wordt de tafel voor enkele weken uitgeleend aan de basisschool. Die zal hem vooral gaan inzetten bij projecten.
Actiever
Medewerkers bij ’t Puther Höfke zien vooral dat cliënten van de dagbesteding actiever meedoen met spelletjes. Van der Horst: “Ze zingen mee en ze genieten zichtbaar van de muziek. Er is ook een programma waarbij je de inrichting van een ouderwetse keuken hebt. Dan kun je verschillende dingen aanklikken en dan zie je foto’s. Bijvoorbeeld van ‘zand, zeep en soda’ dat had iedereen vroeger in de keuken staan. Dat is voor deze mensen heel herkenbaar.”
Jessica Dekker, medewerker van ’t Puther Höfke, gebruikt de tafel ook om vraagspelletjes met de cliënten te doen. “Mensen kunnen dan ergens op de tafel klikken en dan komt er een vraag in beeld. Dat kan zijn: 'Wat was uw eerste auto?' Het is leuk om te zien dat simpele vragen leiden tot hele verhalen.”
Ook voor cliënten die niet meer heel actief mee kunnen doen, zitten er programma’s op de tafel. Dekker: “Er is een spelletje dat heet ‘pop it’. Als een cliënt dan op de tafel tikt, is het net alsof je bubbeltjesplastic indrukt. Dat is heel leuk voor mensen die niet meer zo veel kunnen, maar toch iets om handen willen hebben. Want ze duwen ergens op en dan beweegt er iets. Zonder dat ze iets intensiefs hoeven te doen.”
Samenwerking
De tafel kan ook gekanteld worden, zodat deze rechtop staat als een ouder schoolbord. Op die manier wordt hij veel gebruikt in de naastgelegen woonvorm. Hij kan zo bij mensen die bedlegerig zijn aan het bed gezet worden. Als er dan muziek wordt afgespeeld met een mooie video, hebben mensen ook goed zicht vanuit bed.
Van der Horst hoopt dat de kinderen van de basisschool in de toekomst naar ’t Puther Höfke kunnen komen om samen met de ouderen met de tafel te spelen. “Door corona kan dat nu helaas niet. Ik zie het al voor me dat je er een gezellig middag van maakt met spelletjes en dat je dan samen pannenkoeken of ijsjes eet.” Thiessen beaamt: “Dat zou het allermooiste zijn.”