Bermen in de buitenruimte
Gemeente Beekdaelen vervult een belangrijke rol in het beheer van de buitenruimte, vooral binnen een landelijke omgeving zoals u deze in Beekdaelen aantreft. Het bermbeheer draagt bij aan veilige verkeerssituaties, maar ook aan biodiversiteit en het landschapsbeeld. Gemeente Beekdaelen werkt aan een verandering van het bermbeheer waarbij toegewerkt wordt naar een natuurvriendelijk(er) bermbeheer.
De toepassing van een natuurvriendelijk(er) bermbeheer betekent anders maaien, toepassen van ander materieel, minder maaien, meer gefaseerd maaien, alleen een meterstrook langs de weg maaien en het overslaan van aangewezen percelen. Hierdoor blijft altijd begroeiing op locaties in bermen staan. Deze is belangrijk voor de biodiversiteit én het behoud van lokale flora en fauna, ofwel lokale plant- en diersoorten.
Natuurlijk bermbeheer biedt voor flora en fauna:
- beschutting en voedsel voor insecten en bodemdieren;
- verbindingszones voor diersoorten binnen het agrarisch gebied;
- wilde kruiden en bloemen bloeien hier en zetten zaad;
- bijen en andere insecten vinden hier nectar en stuifmeel en bestuiven ons landschap;
- bieden voedsel voor rupsen van vlinders;
- (akker)vogels vinden hier voedsel en beschutting;
- bovenal biedt het een zichtbaar b(l)oeiend landschap.
Bermbeheer anno 2024, wat gebeurt er binnen Beekdaelen?
Het eerste doel van bermbeheer is het overzichtelijk en verkeersveilig houden van wegen. Hiervoor worden zichthoeken en kruisingen zes keer per jaar gemaaid zodat het gras op deze stukken redelijk laag blijft.
Het tweede doel van het bermbeheer is groei van houtige opslag tegen te gaan en een kruidenrijke berm te kunnen handhaven. Dit komt de biodiversiteit ten goede. De doorlopende aanwezigheid van kruidachtige beplanting biedt groeiplaats voor plantsoorten welke zaad kan zetten. Ook biedt het voedsel, beschutting- en nestelplaats voor diverse lokale diersoorten.
Waar mogelijk wordt één keer per jaar gemaaid, waarbij vooralsnog de eerste maaironde overgeslagen wordt. Daarbij worden holle wegen en habitatlocaties van het vliegend hert binnen de kwetsbare periode overgeslagen. In de toekomst wordt gekeken om stroken tevens in de tweede maaironde over te slaan wat diersoorten als de korenwolf en patrijzen in het buitengebied ten goede komt.
Het landschap maken we samen
De bermen in ons buitengebied zijn slechts een klein deel van de (gewenste) natuur binnen ons landschap. Doorlopend zijn we op zoek naar grondeigenaren die acties willen uitzetten ten behoeve van de natuurwaarden en ons landschap. Dit kan zijn door het laten staan van kapakkers, beheren en behouden van houtwallen, singels en graften waarmee natuurgebieden verbonden worden. Dit kan worden ingericht en/of beheerd middels subsidie waarbij Stichting Limburg Bloeit Op de verbindende factor is. Kijk voor meer informatie over de stichting op: limburgbloeitop.nl.
Melding openbare ruimte
Mocht u afwijkingen aantreffen over bovenstaande, of verdere vragen en/of klachten hebben ten aanzien van het onderhoud van onze openbare ruimte, dan kunt u hiervan melding doen via: Melding openbare ruimte.
Aanmelden digitale nieuwsbrief
Wilt u ook elke twee weken het laatste nieuws van de gemeente Beekdaelen in uw mailbox ontvangen? Meld u dan nu aan via de onderstaande link!