Blauwe Ader fase 3: Provincialeweg Zuid
Huidige situatie Provincialeweg Zuid
Er liggen in de Provincialeweg Zuid op dit moment meerdere rioolbuizen, met een diameter van 30 centimeter tot 1 meter. Deze riolen zijn in het verleden aangelegd voor de afvoer van zogenoemd ‘gemengd rioolwater’. Dit is huishoudelijk afvalwater dat bij regenweer wordt vermengd met regenwater.
Het huidige rioolstelsel is te klein om extreme regenbuien goed op te kunnen vangen. Dit is in het verleden vaak de oorzaak geweest van wateroverlast.
De capaciteit van het rioolsysteem wordt daarom vergroot. We gaan een nieuw riool met een diameter van ongeveer 1 meter extra aanleggen. Dit riool wordt aangelegd voor de inzameling en transport van uitsluitend regenwater.
Wat gaan we doen?
Het nieuw aan te leggen riool is een deel van de zogenoemde Blauwe Ader. Het riool voor regenwater wordt aangelegd dwars door de kernen van Amstenrade en Oirsbeek. Het doel is om wateroverlast in deze kernen te verminderen.
Het nieuwe riool komt vanaf de Altaarstraat tot in het kruispunt van de Hoofdstraat en de Oppevenerweg.
In het verleden hebben we al gewerkt aan de herinrichting van de Hoofdstraat in Amstenrade. Afgelopen jaar is gewerkt aan het deel van de Provincialeweg vanaf de Altaarstraat. Het project Blauwe Ader - Provincialeweg Zuid, sluit aan op deze werken.
Afkoppelen
Klimaatveranderingen zorgen steeds vaker voor regenbuien met een grotere intensiteit. De buien worden dus steeds heviger. Hierdoor ontstaat ook vaker wateroverlast.
Zowel waterschappen en gemeenten, maar ook inwoners moeten proberen om mogelijke oplossingen goed te benutten om op die manier wateroverlast te beperken. Als gemeente dragen wij hieraan bij door onder anderen:
- de capaciteit van het rioolstelsel, waar mogelijk, te vergroten om meer water sneller te kunnen afvoeren;
- waterbuffers te realiseren om overtollig regenwater op te vangen, tijdelijk vast te houden en eventueel in de ondergrond terug te brengen;
- door gemengde rioolstelsels om te vormen naar een gescheiden rioolstelsel waarbij het schone regenwater in een aparte buis wordt afgevoerd en niet onnodig naar een waterzuiveringsinstallatie gaat.
U kunt zelf ook bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Dit kan bijvoorbeeld door:
- de afkoppeling van regenwaterafvoeren (dak afvoeren) aan de woning. Dit “schone” regenwater kan ook direct in de tuin of ondergrond worden geleid. Dit zorgt dan weer voor een klimaatvriendelijke tuin;
- een aparte buis te koppelen aan een gescheiden rioolstelsel (indien aanwezig). Hierdoor kan het water op een andere plek duurzaam in de ondergrond infiltreren.
In bovenstaande voorbeelden ontlasten we het ‘vuilwaterriool’ bij hevige regenbuien. Dit zorgt voor vermindering van wateroverlast. Tevens zorgen we hiermee dat ‘schoon’ regenwater niet vermengd wordt met ‘vuilwater’ dat uiteindelijk toch weer moet worden gezuiverd.
Subsidie Waterklaar
Voor bovenstaande maatregelen kunt u een subsidie aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.waterklaar.nl. Ook kunt u contact opnemen met het team Water & Riolering van gemeente Beekdaelen via telefoonnummer 088-450 20 00 of via gemeente@beekdaelen.nl. Vermeld daarbij ter attentie van team Water & Riolering.
Herinrichting straat met omwonenden - participatie
Participatie biedt de kans om samen met omwonenden de bestaande wegindeling te verbeteren. Bij de nieuwe aanleg van de straat kan bijvoorbeeld rekening gehouden worden met de nieuwste inzichten over snelheid, parkeren, groenvoorziening, veiligheid en verlichting. De inbreng van aanwonenden is daarbij heel belangrijk.
Zij wonen immers in de straat of hebben er hun bedrijf en weten het beste hoe de straat in de praktijk wordt gebruikt. Aan het begin van het project worden de aanwonenden uitgenodigd voor een participatiebijeenkomst. Wij willen graag inventariseren waar we rekening mee moeten houden.
Vervolgens maken we, gesterkt met de informatie van de aanwonenden, een ontwerp voor een nieuwe inrichting. Dit ontwerp wordt voorgelegd en toegelicht aan de aanwonenden. Zo proberen we een optimale inrichting te realiseren.
30 km zone
De Provincialeweg Zuid is een belangrijke doorgaande weg. Om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van deze wegen binnen de kernen van de gemeente Beekdaelen te verbeteren, heeft de gemeenteraad besloten dit soort wegen te gaan inrichten voor verkeer met een snelheid van 30 km/u.
Na de herinrichting zal de weg daardoor smaller worden en de fietspaden breder.
Werkzaamheden en planning
De aanleg van de Blauwe Ader in de Provincialeweg Zuid en het aanbrengen van een nieuwe verharding, zal naar verwachting starten in het tweede kwartaal van 2025. Actuele informatie wordt steeds via de website gedeeld.
Communicatie
- 9 januari 2024: Brief met uitnodiging definitief ontwerp Provincialeweg Zuid
- 13 juli 2023: Brief met uitnodiging 2e participatie-avond
De presentaties vindt u bij ‘Documenten’ onderaan deze pagina.
Documenten
N.B. Momenteel wordt het definitief ontwerp nog geoptimaliseerd. Zodra dit gereed is, zal de actuele versie worden gepubliceerd.
Bijgaande bestanden zijn niet geschikt voor voorleessoftware. Kunt u de pdf's niet openen of lezen? Neem dan contact met ons op via gemeente@beekdaelen.nl of 088 450 2000.