Cameratoezicht in centrum Schinveld

Per 30 mei 2024 is tijdelijk cameratoezicht ingesteld rondom de Beekstraat in Schinveld. Hier heeft de burgemeester toe besloten na overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Het cameratoezicht is bedoeld om de overlast en (drugs)criminaliteit in Schinveld verder terug te dringen.

De leefbaarheid en veiligheid in de kern Schinveld staan al langere tijd onder druk. Een groot deel van de problematiek concentreert zich in het centrum. Het cameratoezicht komt op de Beekstraat en Bleekplaats. De camera’s worden ingezet tot en met 30 november 2024. Op basis van een evaluatie wordt besloten of het cameratoezicht daarna wordt verlengd.

Cameratoezicht

Afgelopen periode zijn bij acties door de politie en gemeente (drugs)criminaliteit, daarmee gepaarde overlast en andere misstanden geconstateerd. Het cameratoezicht is een aanvulling op de inspanningen die de politie en gemeente al doen. Met camera’s is het mogelijk om extra toezicht te houden in het gebied, daarom is met steun van de politie en het Openbaar Ministerie besloten deze extra maatregel in te zetten.

Beekstraat

Er zijn sterke vermoedens dat in de Beekstraat en directe omgeving al langere tijd sprake is van (een concentratie van) criminaliteit en ondermijning. Dit probleem manifesteerde zich in het verleden onder andere in de vorm van leegstand, achterstallig onderhoud, illegale kamerverhuur, prostitutie en druggerelateerde verschijnselen. 
Burgemeester Geurts: "Ik acht het in het belang van de handhaving van de openbare orde en veiligheid noodzakelijk om extra maatregelen te nemen bovenop de acties die we al doen."

Cijfers en onderzoeken

Dat de leefbaarheid en veiligheid in de kern Schinveld al jaren onder druk staan, wordt mede ondersteund door de politiecijfers van de afgelopen jaren en de Parkstadmonitor 2021. Dit is een veiligheidsonderzoek onder de bevolking, daaruit is gebleken dat de kern Schinveld op nagenoeg ieder thema ver beneden het gemiddelde van Parkstad scoort.

Wat is het aangewezen gebied voor het tijdelijke cameratoezicht? Hoe zijn de locaties van de camera’s bepaald?

De camera’s komen in de Beekstraat, ter hoogte van Aan de Platz en bij de Bleekplaats. Uit overleg tussen de politie en gemeente is gebleken dat deze locaties het meest geschikt zijn. Van hieruit komen de hele Beekstraat en Bleekplaats in beeld.

Wat houdt het cameratoezicht precies in? Worden de beelden live bekeken of alleen achteraf in het geval van incidenten?

De camera’s staan de hele dag aan. Op vooraf bepaalde dagen en tijdstippen worden de beelden live bekeken door de politie. Daarnaast worden de beelden bekeken als zich incidenten hebben voorgedaan.

Wie ziet de beelden van de camera’s en hoe lang worden beelden bewaard?

In dit geval gaat het om camerabeelden die zijn gemaakt met permanent cameratoezicht op grond van artikel 151c van de Gemeentewet. De politie bekijkt deze beelden en mag deze maximaal 4 weken bewaren. Zijn er concrete vermoedens dat er strafbare feiten op de camerabeelden staan? Dan mag de politie de beelden langer bewaren om die strafbare feiten op te sporen.

Kan ik beelden van de camera’s opvragen?

Nee, u kunt de beelden die worden opgenomen niet inzien. Om uw eigen privacy en die van een ander te waarborgen, mogen de beelden niet gedeeld worden.

Hoe wordt de privacy van bewoners en bezoekers in het gebied beschermd?

De camerabeelden worden enkel en alleen bekeken door de daarvoor aangewezen personen binnen het politiebasisteam Brunssum-Landgraaf. De camerabeelden worden bekeken in een daarvoor speciaal ingerichte en beveiligde ruimte. De politie mag de beelden in principe maximaal 4 weken bewaren.

Zijn er plannen om het cameratoezicht in de toekomst uit te breiden?

Het cameratoezicht kan alleen verlengd of uitgebreid worden als de feiten en omstandigheden daar aanleiding toe geven. In een evaluatie bespreken de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie de stand van zaken en op basis daarvan bepalen ze hoe verder.

Heeft u gevonden wat u zocht?