Energiepark Jabeek

Energiepark Jabeek is een van de projecten waarmee gemeente Beekdaelen energieneutraal wil worden.

We staan voor een grote landelijke opgave op het gebied van de energietransitie. In het Nationaal Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten in Nederland toewerken naar een aardgasvrije gebouwde omgeving in 2050. Daarnaast heeft Beekdaelen, samen met de andere Parkstadgemeenten, de ambitie uitgesproken om een energieneutrale gemeente te zijn in 2040. Dit betekent dat we duurzame energie lokaal willen opwekken om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen.
Een van de projecten hierin is een energiepark nabij Jabeek.

Wat houdt dit energiepark in?

Gemeenten Beekdaelen en de Duitse buurgemeente Gangelt hebben begin 2024 gezamenlijk twee percelen gekocht op de landsgrens bij Jabeek en Süsterseel (Duitsland). Bij de aankoop heeft de gemeente Beekdaelen uitgesproken dat het Nederlandse perceel wordt ingezet voor energieopwekking door zonnepanelen. Het doel is om de opbrengsten ten goede te laten komen aan de inwoners. Het perceel aan de Duitse zijde zal worden ingevuld door de gemeenten Gangelt en Selfkant.

Beekdaelen richt zich op het rood gearceerde gebied voor energieopwekking door zonnepanelen. Daarnaast onderzoeken we of er opgaven zoals waterbuffering of woningbouw op het perceel kunnen worden gecombineerd.

Projectfasen

De ontwikkeling van dit energiepark zal gefaseerd worden uitgevoerd en dynamisch verlopen. Om een beeld te geven wat er zal gebeuren zijn onderstaand de verwachte processtappen beschreven en de stand van zaken hierin. Naar mate het verloop in het proces kan het zijn dat er wijzigingen in de verwachte stappen plaatsvindt. 

ProjectfasePlanning
Verkenningsfase2024 - 2025
Voorbereidingsfasenog onbekend
Vergunningsfasenog onbekend
Financieringsfasenog onbekend
Realisatiefasenog onbekend
Exploitatie- en beheerfasenog onbekend

Verkenningsfase

Het doel van deze fase is om te onderzoeken of er voldoende potentie is om een energiepark te ontwikkelen.

Eindproduct fase

  • Gedetailleerd rapport met potentie voor energieopwekking
  • Aankoop van het perceel
  • Aanwezige opgaven, oplossingen en koppelkansen in beeld
  • Waarborging voor coöperatieve ontwikkeling, beheer en exploitatie

Verkennend onderzoek naar potentie voor energieopwekking

Voor aankoop van het perceel heeft er een verkennend onderzoek plaatsgevonden waarin is onderzocht of er voldoende potentie is om hernieuwbare energie op te wekken. De conclusie is dat er voldoende potentie ligt om op een coöperatieve wijze energie op te wekken middels zonnepanelen. Momenteel wordt aanvullend onderzocht of de combinatie van zonnepanelen en landbouw rendabel kan zijn op het perceel.

Aankoop van perceel

De te koop gestelde gronden dienden gezamenlijk te worden gekocht, zowel dus op Nederlands als Duits grondgebied.

In september 2023 heeft de raad van Beekdaelen akkoord gegeven op aankoop van het perceel op Nederlands grondgebied. Bij deze aankoop is met een motie aanvullend besloten dat er geen windmolens op dit perceel komen. Dit staat ook in de Provinciale omgevingsverordening. 
- Zie het raadsvoorstel en besluit voor de aankoop van de gronden: Agenda Beekdaelen - Raadsvergadering dinsdag 26 september 2023 19:00 - 23:00 - iBabs Publieksportaal
In maart 2024 heeft de gemeente Gangelt akkoord gegeven op aankoop op het Duits perceel, waarmee de aankoop definitief is geworden.

In kaart brengen opgaven op en rondom perceel

We kijken buiten energieopwekking ook naar andere opgaven die op en rondom het perceel zijn zoals waterberging of woningbouw. Waar mogelijk en nodig kijken we om het perceel multifunctioneel in te richten en daarmee invulling geven aan meerdere opgaven.

Basisafstemming voor het verkennen van de potentie van het perceel

In deze fase is afstemming en contact geweest met relevante stakeholders zoals Provincie Limburg, Enexis, Duitse gemeenten Gangelt en Selfkant, ImpulZ Energiecoöperatie Beekdaelen en het in oprichting zijnde Energiebedrijf Parkstad van de zeven Parkstadgemeenten.

Waarborging deelname en batenverdeling bij de inwoners

Een van de voorwaarde bij dit energiepark is de nabij gelegen inwoners kunnen mee investeren maar ook meeprofiteren van de lokaal opgewekte energie.

Om deze reden wordt er door de zeven Parkstadgemeenten gewerkt aan een Coöperatief Energiebedrijf waarin energieparken ontwikkeld worden in de vorm van een energiegemeenschap voor en door inwoners, bedrijven en gemeente.

Eind 2025 wordt besloten of dit Energiebedrijf Parkstad definitief wordt opgericht.

Voorbereidingsfase

In de voorbereidingsfase wordt een basis gelegd voor ontwikkeling van een energiepark.   Het doel van deze fase is om alle noodzakelijke stappen en middelen te plannen en te organiseren..

Eindproduct fase

  • Goedgekeurd principeverzoek
  • Bijgewerkte businesscase

Start draagvlakproces

Het draagvlakproces is een cruciale stap in de ontwikkeling van het energiepark. Het doel is om de lokale gemeenschap en andere belanghebbenden te betrekken en er een coöperatief energiepark van te maken. Dit proces loopt door tot het einde van het project. Inwoners van Jabeek zullen actief worden benaderd om gezamenlijk vorm te kunnen geven aan het energiepark.

Onderzoek energieopwekking, ontwikkeling, beheer en exploitatie

Samen met het in oprichting zijnde Energiebedrijf Parkstad gaan we onderzoeken hoe we energie kunnen opwekken, beheren en gebruiken. Door ontwikkeling via het Energiebedrijf Parkstad wordt dit project een samenwerking tussen inwoners, bedrijven en de gemeente waarbij iedereen kan profiteren van de opbrengsten.

Voorbereiding en indienen principeverzoek voor vergunning

Bijstellen en beoordelen businesscase

Vergunningsfase

Het doel van deze fase is om ervoor te zorgen dat het project aan de wettelijke vereisten voldoet.

Eindproduct fase

  • Een goedgekeurde omgevingsvergunning

In deze fase vindt plaats:

  • Voorbereiding omgevingsvergunning aanvraag
  • Indienen omgevingsvergunning aanvraag

Financieringsfase

In de financieringsfase worden de benodigde investeringen geregeld voor uitvoering van het project.

Eindproduct fase

  • Verkregen subsidies
  • Definitief bouwontwerp

In deze fase vindt plaats:

  • Aanvragen mogelijke subsidies
  • Voorbereiding bouw en definitief ontwerp
  • Uitvraag installateurs
  • Uitvraag energiebedrijven

Realisatiefase

De realisatiefase is het moment dat het project daadwerkelijk gebouwd gaat worden.

Eindproduct fase

  • Een operationeel energiepark

In deze fase vindt plaats:

  • Bouwperiode
  • Regelen verzekeringen
  • In bedrijfstelling
  • Testen & inspectie

Exploitatie- en beheerfase

Tot slot is het doel om het ontwikkeld energiepark op een goede manier te beheren en onderhouden

Eindproduct fase

  • Een goed onderhouden en financieel beheerd energiepark

In deze fase vindt plaats:

  • Definitieve oplevering
  • Start beheer en onderhoud
  • Exploitatie en financiële administratie

Vraag en antwoord

Vind hieronder antwoord op enkele vragen over het energiepark Jabeek.

Waarom is dit energiepark nodig?

Beekdaelen wil, net als de rest van Nederland, minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Daarom werken we samen aan duurzame energie, zoals wind- en zonne-energie.

Komen er ook windmolens in het energiepark?

Nee. Naast het feit dat de Provinciale Omgevingsverordening windmolens op dit gebied uitsluit, heeft de gemeenteraad bij de aankoop van het perceel een motie aangenomen om geen windmolens op deze locatie te plaatsen.

Wat betekent dit voor de omgeving?

De precieze impact van het energiepark op de omgeving van Jabeek is nog niet bekend. Dit zal later in het ontwikkelproces worden bepaald.

Wat gebeurt er met het aangrenzende Duitse perceel?

Net als in Beekdaelen onderzoeken de Duitse buurgemeenten Selfkant en Gangelt hoe zij hun energietransitie kunnen vormgeven. Op dit moment is nog niet concreet bepaald wat er met het aangrenzende Duitse perceel zal gebeuren.

Meer informatie en contactgegevens

Deze webpagina wordt verder aangevuld zodra er nieuwe informatie bekend en beschikbaar is.

Heeft u vragen over dit project? Neem contact op met ons, via 088–450 2000 of gemeente@beekdaelen.nl onder vermelding van ‘Energiepark Jabeek’.