Geboorteaangifte

Gefeliciteerd met de geboorte van uw kind. Om dit officieel bekend te maken, doet u binnen 3 dagen aangifte van de geboorte. U doet dit in de gemeente waar uw kind is geboren. Dit is wettelijk verplicht.

DigiDGeboorte online doorgeven

75% van de bezoekers doet dit online

Hoe werkt het?

De moeder, vader of duomoeder doet aangifte van de geboorte.

Als zij dit niet kunnen doen, kan een van de volgende personen dit voor ze doen:

  • iedere persoon die aanwezig was bij de geboorte
  • bij een thuisbevalling: een medebewoner van het huis
  • bij een bevalling in het ziekenhuis: het hoofd van het ziekenhuis of een door het hoofd gemachtigde medewerker

Als ook dit niet mogelijk is, wordt de aangifte gedaan door of namens de burgemeester van de gemeente waar uw kind is geboren.

Geboorteakte

De gemeente maakt na de aangifte een geboorteakte op. In de geboorteakte staan de voornaam of voornamen en de achternaam van uw kind. Ook de namen van de ouders, de geboortedatum, -tijd en -plaats staan hierin. Als u wilt, kunt u ter plekke een afschrift van de geboorteakte kopen.

Wat moet ik doen?

Binnen 3 dagen na geboorte van uw kind, doet u online of op na een telefonische afspraak aangifte bij de gemeente. Dit is enkel mogelijk aan de servicebalie in Nuth. Op zaterdag, zondag of een nationale feestdag kunt u geen aangifte doen. In dat geval krijgt u een extra werkdag de tijd. Hieronder ziet u wat de laatste dag is waarop u aangifte kunt doen:

  • Uw kind is op een maandag geboren: u doet uiterlijk donderdag aangifte.
  • Uw kind is op een dinsdag geboren: u doet uiterlijk vrijdag aangifte.
  • Uw kind is op een woensdag geboren: u doet uiterlijk maandag aangifte.
  • Uw kind is op een donderdag geboren: u doet uiterlijk maandag aangifte.
  • Uw kind is op een vrijdag geboren: u doet uiterlijk dinsdag aangifte.
  • Uw kind is op een zaterdag geboren: u doet uiterlijk dinsdag aangifte.
  • Uw kind is op een zondag geboren: u doet uiterlijk woensdag aangifte.

Doet u later aangifte? Dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit aan het Openbaar Ministerie. U kunt dan een boete krijgen.

Wat heb ik nodig?

  • geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet
  • geldig identiteitsbewijs van de moeder
  • verklaring van de arts of de verloskundige (als u die heeft)
  • trouwboekje (niet verplicht)
  • erkenningsakte ongeboren kind (als u die heeft)
  • akte van naamskeuze (als u die heeft)

Kind geboren in lesbische relatie

De moeder en duomoeder die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, nemen een verklaring mee van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting als de donor anoniem is.

Wat kost het?

Aan de aangifte van een geboorte zijn geen kosten verbonden.

Keuze achternaam

Als ouders bepaalt u welke achternaam uw kindje krijgt. U kunt alleen bij uw eerste kind de achternaam kiezen. Dit kunt u vóór de geboorte doen of bij de geboorteaangifte. Alle volgende kinderen uit het gezin krijgen automatisch dezelfde achternaam als uw eerste kind.

Andere nationaliteit

Als uw pasgeboren kindje niet de Nederlandse nationaliteit heeft, kunt u misschien niet zelf bepalen welke achternaam uw kindje krijgt. Dit hangt af van het land waarvan uw kind de nationaliteit heeft. Vraag hiernaar bij de ambassade of het consulaat.

Geboorteaangifte overleden kind

Heeft uw kindje enige tijd geleefd na de bevalling, maar is het voor de geboorteaangifte overleden? Dan wordt eerst een geboorteakte opgemaakt in de gemeente waar uw kindje is geboren. Daarna wordt een overlijdensakte opgemaakt in de gemeente waar uw kindje is overleden.

Levenloos geboren kind

Als uw kindje levenloos wordt geboren, kunt u bij de gemeente een akte van geboorte (levenloos) laten opmaken. Dit is een officieel bewijs dat uw kindje is geboren. Hoe lang de zwangerschap heeft geduurd, is hierbij niet belangrijk. Deze akte is inhoudelijk hetzelfde als een geboorteakte en wordt opgenomen in het overlijdensregister.

Heeft u gevonden wat u zocht?