Monument verbouwen, herstellen of onderhouden
U mag niet zomaar iets verbouwen of wijzigen aan een monument, maar er is vaak meer mogelijk dan u denkt.
Als uw pand is aangewezen als een monument betekent dat niet dat u niets meer mag veranderen of dat u alles in de ‘oude staat’ moet terugbrengen. Het betekent in ieder geval dat voor wijzigingen of beoogde plannen meestal een omgevingsvergunning nodig is om de bestaande waarden van uw monument te behouden.
Een omgevingsvergunning voor uw monument vraagt u online aan via het Omgevingsloket. Bij uw vergunningsaanvraag moet u uw werkzaamheden onderbouwen in een plan. Is de aanvraag complex, dan is het raadzaam om een Principeverzoek bij ons in te dienen. Zo’n principeverzoek heet ook wel conceptverzoek omgevingsvergunning. Uw plannen worden dan door ons beoordeeld op haalbaarheid en wenselijkheid. Een principeverzoek indienen kan online via het Omgevingsloket door een vergunningsaanvraag te doorlopen en dan op het einde te kiezen voor 'Conceptverzoek'.
Voordat u een vergunning aanvraagt
Verzamel voordat u een vergunning aanvraagt zoveel mogelijk informatie over uw monument. Bijvoorbeeld de bouwkundige staat van uw pand, een waardenstelling of bouwhistorisch onderzoek, het aanwijzingsbesluit uit het monumentenregister of meer informatie over de geschiedenis van uw pand uit bibliotheek of archief.
Wij raden u aan om vóórdat u een vergunning aanvraagt met een (restauratie)architect of bouwkundige te praten en u te laten informeren over wat kan en mag op basis van het bestemmingsplan. En over de algemene regels voor monumenten en wat er komt kijken bij het aanvragen van een omgevingsvergunning.
U heeft geen vergunning nodig bij klein onderhoud aan uw monument. Bijvoorbeeld het opnieuw schilderen van deuren in dezelfde kleur of een gebroken raam repareren met hetzelfde type glas. Meer informatie kunt u vinden op www.cultureelerfgoed.nl.
U wilt een monument wijzigen. Hieraan zijn regels verbonden. De wet- en regelgeving hiervoor is geregeld in de Omgevingswet (bij rijksmonumenten), de Erfgoedverordening Beekdaelen (bij gemeentelijke monumenten) en het (tijdelijk) omgevingsplan van de gemeente Beekdaelen. De Omgevingswet en bijbehorende besluiten regelt de omgevingsvergunning.
Monument verduurzamen
Om monumenten te verduurzamen zonder technische schade of verlies van monumentale waarden, moet worden gezocht naar verantwoorde oplossingen die bij het gebouw passen. Dit is altijd maatwerk omdat ieder monument anders is. Voor verduurzaming van een monument is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig. De gemeente Beekdaelen heeft een adviesladder voor zonnepanelen op erfgoed opgesteld.
Meer informatie
- Doe de gratis scan via Zelfscan Duurzaam Monument. Deze geeft u inzicht in de duurzame en financiële mogelijkheden.
- U kunt ook een energiescan door een Du-Mo Adviseur laten uitvoeren. Via de RCE is het mogelijk hiervoor een vergoeding aan te vragen. Deze vergoeding geldt voor zowel Rijks- als Gemeentelijke monumenten. Lees meer.
- Via www.monumenten.nl vindt u het totale scala aan informatie met betrekking tot onderhoud en verduurzaming van monumenten.
- Neem ook eens een kijkje op www.degroenemenukaart.nl voor tips en extra informatie.
- Richtlijnen voor het verduurzamen van monumenten vindt u op de website van de stichting Erkende Restauratie Kwaliteit Monumentenzorg.
Neem bij vragen contact op
Voor vragen over monumenten en archeologie kunt u contact opnemen met een van de gemeentelijke adviseurs Erfgoed via gemeente@beekdaelen.nl of via het algemene telefoonnummer 088 450 2000.