Overlijdensaangifte

Aangifte doen van het overlijden van een persoon is verplicht. Meestal doet de uitvaartondernemer de aangifte bij de gemeente. Als nabestaande kunt u dit ook zelf doen. U doet de aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden.

eHerkenningOnline aangifte doen van overlijden

90% van de bezoekers doet dit online

Wat moet ik doen?

De uitvaartondernemer óf u doet de aangifte bij de gemeente online  of op afspraak. Dit is alleen mogelijk aan de servicebalie op de locatie in Nuth. Meestal moet dit binnen zes dagen na het overlijden. Een begrafenis of crematie moet namelijk uiterlijk op de zesde werkdag na het overlijden plaatsvinden. Vraag toestemming voor een begrafenis of crematie aan de gemeente.

Wat moet ik aanleveren?

Onderstaande documenten ontvangen wij graag voorafgaand aan uw gemaakte afspraak per mail op: burgerzaken@beekdaelen.nl

  • geldig identiteitsbewijs van de persoon die aangifte doet
  • aangifte overlijden van begrafenisondernemer
  • verklaring van overlijden (A-verklaring ofwel Artsenverklaring)
  • de enveloppe met verklaring over oorzaak van overlijden (B-verklaring voor het Centraal Bureau voor de Statistiek)
  • trouwboekje (niet verplicht)

Wat kost het?

Aan de aangifte van een overlijden zijn geen kosten verbonden. Het afschrift van een overlijdensakte kost €17,10.

Uitstel van begraven of crematie

Soms is het niet mogelijk om iemand binnen 6 dagen na overlijden te begraven of cremeren. U kunt dan uitstel vragen aan de burgemeester. Meestal regelt de uitvaartondernemer dit uitstel.

Overlijden in het buitenland

Is iemand uit Nederland in het buitenland overleden? Dan geeft u dit door aan de gemeente waar deze persoon woonde. Hiervoor hebt u een (gelegaliseerde) overlijdensakte nodig uit de plaats waar de persoon is overleden. U kunt hiervoor contact opnemen met de Nederlandse ambassade of het consulaat. Is er in het land waar u bent geen Nederlandse diplomatieke post? Dan kunt u naar de ambassade gaan van een ander EU-land. Of neem contact op met uw reisorganisatie of lokale politie. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Heeft u gevonden wat u zocht?