Reconstructie Nagelbeek-Viaduct A76 Schinnen
Naast de wateroverlast ervaart de omgeving in Nagelbeek ook veel hinder in het kader van de verkeersveiligheid. Na de openstelling van de Buitenring Parkstad Limburg (BPL) en de onttrekking van de toe- en afrit van de A76 ter hoogte van Schinnen is de verkeersbelasting op het oude deel van de Nieuwe Nutherweg, de Breinder en Nagelbeek aanzienlijk toegenomen.
Ter hoogte van het viaduct onder de A76 is sprake van (potentiële) verkeersonveiligheid met name voor fietsers als gevolg van verkeerstoename. Er zijn dan wel minder kruisende verkeersbewegingen, maar er is wel sprake van een grotere concentratie van verkeersbewegingen aan de noord- en zuidzijde van het viaduct.
Het wegontwerp van de gemeentelijke wegen ter hoogte van het viaduct in de A76 moet ingrijpend worden aangepast uit oogpunt van verkeersveiligheid en capaciteit. Na overdracht van de Nieuwe Nutherweg van Provincie Limburg aan de gemeente de snelheid van 80/50 km per uur terug worden gebracht naar 60/30 km per uur. De verkeersmaatregelen en de wateroverlast beperkende maatregelen zullen een positief effect hebben op de leefomgeving.
Verkeersmaatregelen
Door het uit elkaar halen van de verkeersstromen ter hoogte van het viaduct, een gewijzigde voorrangsregeling en verkeer remmende maatregelen wordt een veiligere omgeving gecreëerd voor fietser en voetgangers. Hiermee wordt tevens een grotere verkeerruimte gegeven aan het gemotoriseerde verkeer hetgeen ook ten goede komt aan de verkeersafwikkeling en verkeersdynamiek.
Wateroverlast beperkende maatregelen
Door de aanleg van een robuust systeem in de vorm van de zogenaamde “Blauwe Ader” en wateropvangvoorzieningen wordt de wateroverlast ter hoogte van het viaduct en de bebouwing in Nagelbeek beperkt. De voorziening heeft een positief effect op de optredende wateroverlast op de Oude Markt, omdat minder regenwater wordt afgevoerd via het gemengd stelsel. Met de aanleg van de regenwaterbuffer ter hoogte van de spoorlijn aan de overzijde van het station, achter de Kom en Zie Kerk kan worden gezorgd dat deze grote hoeveelheid regenwater gereduceerd kan worden geloosd via de Breinderwaterloop op de Geleenbeek. Met de aanleg van een regenwaterafvoer-riool of omvormen van een deel van het gemengd riool kan ook een gescheiden stelsel worden gecreëerd. Tevens zal een inspanning worden gedaan om maximaal af te koppelen in overleg met omwonenden.
Wat houdt een zogenaamde Blauwe Ader in?
Het bestaande riool blijven we, waar dit kan, gebruiken voor het ‘vuil water’ van bijvoorbeeld het toilet, afwasmachine, wasmachine en badkamer. Het nieuwe riool wordt straks alleen gebruikt voor de afvoer van regenwater.
Dit gescheiden systeem voor het afvoeren van vuil water en (schoon) regenwater, heeft als voordeel dat het riool bij hevige of extreme regenbuien niet snel zal overstromen, waardoor de kans op wateroverlast veel kleiner wordt. Daarnaast wordt het schone regenwater niet meer onnodig afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie, maar via de nieuwe rioolbuis terug de natuur in geleid. Daar profiteert onze natuur van (bijvoorbeeld in tijden van droogte), maar ook de zuiveringsinstallatie wordt daardoor minder belast.
Afkoppelen
Klimaatveranderingen zorgen steeds vaker voor regenbuien met een grotere intensiteit. De buien worden dus steeds heviger. Hierdoor ontstaat ook vaker wateroverlast. Zowel waterschappen en gemeenten, maar ook inwoners moeten proberen om mogelijke oplossingen goed te benutten om op die manier wateroverlast te beperken. Als gemeente dragen wij hieraan bij door onder andere:
- de capaciteit van het rioolstelsel, waar mogelijk, te vergroten om meer water sneller te kunnen afvoeren;
- waterbuffers te realiseren om overtollig regenwater op te vangen, tijdelijk vast te houden en eventueel in de ondergrond terug te brengen;
- door gemengde rioolstelsels om te vormen naar een gescheiden rioolstelsel waarbij het schone regenwater in een aparte buis wordt afgevoerd en niet onnodig naar een waterzuiveringsinstallatie gaat.
U kunt zelf ook bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Dit kan bijvoorbeeld door:
- de afkoppeling van regenwaterafvoeren (dak afvoeren) aan de woning. Dit “schone” regenwater kan ook direct in de tuin of ondergrond worden geleid. Dit zorgt dan weer voor een klimaatvriendelijke tuin;
- een aparte buis te koppelen aan een gescheiden rioolstelsel (indien aanwezig). Hierdoor kan het water op een andere plek duurzaam in de ondergrond infiltreren.
In bovenstaande voorbeelden ontlasten we het ‘vuilwaterriool’ bij hevige regenbuien. Dit zorgt voor vermindering van wateroverlast. Tevens zorgen we hiermee dat ‘schoon’ regenwater niet vermengd wordt met ‘vuilwater’ dat uiteindelijk toch weer moet worden gezuiverd.
Subsidie Waterklaar
Voor bovenstaande maatregelen kunt u een subsidie aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.waterklaar.nl. Ook kunt u contact opnemen met het team Water & Riolering van gemeente Beekdaelen via telefoonnummer 088-450 20 00 of via gemeente@beekdaelen.nl onder vermelding van Team Water & Riolering.
Participatie: Samen maken we Beekdaelen
Gemeente Beekdaelen vindt het belangrijk om de omgeving te betrekken bij deze veranderingen, omdat de buitenruimte van en voor ons allemaal is. Als gebruiker zijn de bewoners immers de expert van dit gebied. De kennis en ervaringen van de bewoners worden enorm gewaardeerd en daarom worden er enquêtes, klankbordgroepen samengesteld en bewonersavonden georganiseerd.
Door Planbureau B uit Sittard is, in opdracht van de gemeente Beekdaelen, een enquête uitgezet in de omgeving, waarop veel bewoners en bedrijven hebben gereageerd.
De uitkomsten van deze enquête zijn verwerkt in een schetsontwerp (zie resultaten enquête onder het kopje 'Documenten' onderaan deze pagina).
Bij dit project gaan we samen met direct omwonenden en ondernemers de bestaande wegindeling verbeteren. Bij de nieuwe aanleg van de straten kan bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de nieuwste inzichten over snelheid, parkeren, bomen, veiligheid, bereikbaarheid en verlichting. Omwonenden en ondernemers worden steeds in de voorfase betrokken. Hun inbreng is zeer belangrijk. Zij wonen en werken immers in de omgeving en weten het best hoe die in de praktijk wordt gebruikt.
Daar waar mogelijk wordt de input aan wensen en behoeften van de bewoners en ondernemers verwerkt in het ontwerp om zo tot een gedragen definitief ontwerp te komen.
Participatiebijeenkomsten
Onderstaand een overzicht van de participatiebijeenkomsten.
Locatie
De exacte locatie waar de werkzaamheden worden uitgevoerd, wordt globaal begrensd door de Stationsstraat, Breinder, Hegge en de Hettekensweg/Nutherweg in Schinnen (zie onderstaande luchtfoto).
Het project Groevepark Silt zal wellicht raakvlakken hebben met dit project (denk aan route vrachtverkeer via Hettekensweg naar de Nieuwe Nutherweg).
Voor specifieke vragen betreffende het project Groevepark Silt kan contact op worden genomen met de projectleider van het project Groevepark Silt.
Individueel contact met de projectleider van het planbureau afdeling Ruimte bij tussentijdse vragen over project Nagelbeek, is uiteraard altijd mogelijk.
Planning
Q2-2023 | participatie ondernemers en bewoners |
Q4-2023 |
|
Q1-Q3-2024 | stikstofdepositie |
Q4-2024 |
|
Q1 en Q2 2025 | vergunningverlening |
2025 |
|
2025/2026 | aanleg regenwaterbuffer (emissie-arm) |
2026 | aanleg riolering en wegen Nagelbeek-Breinder-Nieuwe Nutherweg |
Bovenstaande planning is onder voorbehoud. Aan de planning kunnen geen rechten worden ontleend.
Communicatie
De realisatie van de werkzaamheden zal vanwege de stikstofproblematiek gefaseerd worden uitgevoerd in 2025 en 2026.
Om de directe omgeving zo goed mogelijk bereikbaar te houden, zullen omleidingen worden ingesteld. Omwonenden worden tijdig geïnformeerd door de aannemer voordat gestart zal worden met de werkzaamheden.
Documenten
Heeft u moeite met het openen of lezen van de pdf's, dan kunt u contact met ons opnemen via gemeente@beekdaelen.nl of 088 – 450 2000.
Meer informatie en contactgegevens
Deze projectpagina wordt regelmatig aangevuld zodra er nieuwe informatie bekend en beschikbaar is.
Voor meer vragen over dit project kunt u contact opnemen met gemeente Beekdaelen via 088-450 2000 of via gemeente@beekdaelen.nl onder vermelding van ‘Nagelbeek’.