Rioolverstopping
Heeft u een verstopt riool? Afhankelijk van de locatie van de verstopping kan de gemeente u helpen om het probleem om te lossen. Lees hier wat u moet doen.
Riool verstopt! Wat nu?
Bel altijd eerst de gemeente! Dat kan via telefoonnummer 088 4502000, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Heeft het minder spoed, dan kan het ook via www.fixi.nl/beekdaelen.
Waarom eerst de gemeente bellen?
Heeft u zonder overleg met de gemeente zelf een ontstoppingsfirma ingeschakeld? De daarvoor verschuldigde kosten zijn altijd voor eigen rekening, óók wanneer de verstopping op gemeentelijk eigendom zit.
Wat kan/moet ik zelf doen?
Een verstopping kan zich zowel in het particuliere als in het gemeentelijke gedeelte van de rioolhuisaansluiting voordoen. Als u een verstopping heeft geconstateerd, dan dient u zelf aan te tonen waar die verstopping precies zit. Om hier achter te komen, dient het ontstoppingspunt of de rioleringsbuis nabij de perceelgrens vrij te worden gegraven (meestal binnen 1 meter vanaf de perceelgrens). Staat er geen water in het ontstoppingsputje of de rioleringsbuis, dan zit de verstopping op het particuliere gedeelte en moet u de verstopping zelf (laten) verhelpen. Staat er wel water in het ontstoppingsputje of de rioleringsbuis, dan zit de verstopping in het gemeentelijke gedeelte.
Ik kan zelf niet aantonen dat er een verstopping zit en waar precies. Wat nu?
Indien u zelf niet in de gelegenheid bent om het ontstoppingsstuk of de rioleringsbuis nabij de perceelgrens vrij te graven of niet weet waar deze ligt, dan kan de buitendienst van de gemeente of een gecontracteerde aannemer dit voor u doen.
Indien u weet waar het ontstoppingspunt zit of waar de rioleringsbuis ligt, dan zullen de kosten lager zijn dan wanneer u dit niet weet. In het laatste geval zal de buitendienst van de gemeente of de aannemer het ontstoppingspunt of de rioleringsbuis namelijk zelf via een schrobputje of een andere handige locatie moeten zien te vinden.
Let op: Het hiervoor gerekende tarief bent u altijd verschuldigd, ook als de verstopping uiteindelijk op gemeentelijke grond blijkt te zitten. Zit de verstopping op uw eigendom, dan zal het tarief van dit vooronderzoek in het totaalbedrag worden meegenomen.
Nadat u de gemeente heeft ingeschakeld, zal zo spoedig mogelijk iemand van de buitendienst of een aannemer bij u langskomen. U dient wel eerst schriftelijk akkoord te gaan met de afspraak dat alle gemaakte kosten voor u rekening komen wanneer de verstopping op uw terrein aanwezig is. De kosten zijn ook voor de gebruiker wanneer de verstopping op gemeentelijke gronden zit maar blijkt te zijn veroorzaakt door oneigenlijk gebruik.
Het is niet toegestaan om op eigen initiatief op gemeentelijke grond graafwerkzaamheden uit te (laten) voeren.
De oorzaak van de verstopping zit in het gemeentelijke deel van de huisaansluiting of elders in het rioleringssysteem. Hoe nu verder?
Wanneer de oorzaak van de verstopping niet bij de eigenaar van het perceel ligt maar op gemeentelijke grond, dan zal de gemeente eventueel een nader onderzoek (laten) uitvoeren om de oorzaak te achterhalen en de verstopping te verhelpen.
Oorzaken van verstoppingen van de riolering
Een gemiddeld huishouden in Nederland heeft nog maar 1 keer in de 10 jaar met een verstopt riool te maken. Sommige mensen hebben er nooit last van. De oorzaken van verstoppingen zijn divers. Denk onder andere aan: een slechte aanleg (zowel particulier als gemeentelijk), verouderde rioolsystemen (gres-/keramische buizen), wortelgroei, verzakkingen in trottoir of rijbaan, de lozing van overmatige hoeveelheden vet in het riool, een teveel aan wc-papier, vochtige doekjes en andere niet oplosbare zaken, zoals condooms en maandverband.
Hoe kunt u rioolverstopping voorkomen?
- Gebruik toilet en schrobputjes niet als afvalbak (geen etensresten, verfresten of andere soorten afval hierin dumpen).
Gebruik niet te veel wc-papier en spoel altijd na met voldoende water.
De laatste jaren worden bij een verstopping regelmatig wegwerpdoekjes aangetroffen. Daarmee worden bijvoorbeeld doekjes voor het schoonmaken van het aanrechtblad bedoeld maar ook doekjes om handen of billen schoon te maken (snoetenpoetsers), vochtig toiletpapier en hygiënische (chloor)doekjes. Deze doekjes lossen, in tegenstelling tot wc-papier, niet op in water en blijven vaak steken in de afvoerbuis. Spoel deze doekjes dan ook niet door de wc, maar gooi ze in de afvalbak.
Doucheafvoeren en afvoeren van wasbakken raken vaak verstopt door haren en ander vuil dat in de sifon (ook wel de "zwanenhals" genoemd) blijft steken. Maak deze sifon regelmatig schoon.
Uitgedroogde sifons en emmertjes in schrobputten veroorzaken geuroverlast omdat er een open verbinding met het riool ontstaat. Af en toe controleren en vullen met een beetje water is de oplossing.
Vaatwasmachines en wasmachines zorgen vaak voor een dichtslibbing met vet- en zeepresten. Het afvalwater bevat zeepschuim. Water spoelt sneller weg dan de zeepresten met als gevolg dat de zeepresten gaan aankoeken aan de buiswanden. Dit probleem is preventief op te lossen door regelmatig een grote hoeveelheid warm/heet water door het riool te spoelen. Beter is het om het aankoeken te voorkomen door niet te veel waspoeder te gebruiken.
Bladeren op het dak of in de dakgoot kunnen via de regenpijp in het riool terecht komen en hier voor een verstopping zorgen. Ook hier zijn effectieve oplossingen voor. Plaats een filter voor de goot, bladafscheiders in de regenpijp en maak daken en goten regelmatig schoon.
Plaats een ontstoppingsstuk (een t-stuk met een schroefdeksel) op een gemakkelijk bereikbare plaats in het rioolstelsel op uw eigen perceel.
Voor meer informatie over de werking van het riool kunt u kijken op www.riool.info.