Stap 0. Omgevingswet: aanpassingen fysieke leefomgeving
Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Het is een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt.
Wat betekent de Omgevingswet voor mij?
Wilt u iets veranderen in uw leefomgeving? Bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen, een schuur bouwen, een bedrijf uitbreiden of een gezamenlijke buurtmoestuin aanleggen? En hebt u hiervoor een vergunning nodig? Dan hoeft u maar één vergunning aan te vragen bij één loket. Dit gaat allemaal digitaal. Via het digitale Omgevingsloket ziet u meteen welke regels er gelden voor de plek waar u iets wilt veranderen.
Als u zelf een initiatief start, dan betrekt u uw omgeving daarbij, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met uw buren. Maar misschien ook met anderen waarvan u denkt dat ze hinder kunnen krijgen door uw initiatief. En als iemand anders bij u in de buurt een initiatief ontwikkelt, dan betrekt hij u daarbij of informeert hij u daarover. Dat noemen we participatie.
De Vergunningcheck is een onderdeel van het Omgevingsloket. Door het doorlopen van een aantal vragen kunt u controleren of u uw plannen vergunningsvrij mag uitvoeren op de gekozen locatie. Of dat u toch een vergunning moet aanvragen of melding moet doen. Als blijkt dat u een vergunning nodig heeft vraag dan éérst bij de gemeente een vooroverleg aan.
Stappenplan
Indien uit de vergunningcheck blijkt dat u een vergunning nodig heeft, dan is het in uw voordeel om eerst een vooroverleg aan te vragen bij de gemeente, voordat u een formele aanvraag doet voor een omgevingsvergunning via het omgevingsloket. Vooral als het gaat om het bouwen van woningen, milieu, monumenten en ingewikkelde plannen. U hoeft dan nog niet uw hele plan volledig klaar te hebben en voorkomt daarmee uiteindelijk onnodige kosten.
- Stap 1: Doe de Vergunningcheck (1) op de website van het omgevingsloket.
- Stap 2: Blijkt uit de vergunningcheck dat u een vergunning nodig heeft? Vraag een Vooroverleg voeren (2) aan bij uw gemeente. Vanuit het Vooroverleg volgt een principe besluit.
- Stap 3: Stel uw omgeving op de hoogte van uw voornemen; Participatie (3).
- Stap 4: Dien uw formele aanvraag in voor een vergunning via het Omgevingsloket (4).