Veiligheidsregio

Als gemeente Beekdaelen maken we deel uit van Veiligheidsregio Zuid-Limburg. De veiligheidsregio is erop gericht om u, als inwoner van Zuid-Limburg, beter te beschermen tegen (gezondheids)risico's, rampen en crises.

Dat doet de veiligheidsregio samen met alle gemeenten in Zuid-Limburg, Brandweer, Politie, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR, onderdeel van GGD Zuid Limburg) en andere partners. Samen zorgen zij ervoor dat bij een ramp of crisis zo effectief mogelijk wordt opgetreden.

Op de website van Veiligheidsregio Zuid-Limburg www.vrzl.nl vindt u meer informatie over de belangrijkste veiligheidsrisico’s in Zuid-Limburg. U vindt er niet alleen wat het risico inhoudt, maar ook hoe de overheid omgaat met dit risico en wat u zelf kunt doen om u op dit risico voor te bereiden. Bovendien geeft VZRL.nl meer informatie op het moment dat er in Zuid-Limburg daadwerkelijk een grootschalig incident plaatsvindt. Op VRZL.nl leest u op zo’n moment precies wat u kunt doen om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. 

Bij grootschalige incidenten in Zuid-Limburg is de website van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg VRZL.nl hét medium waar gemeenten en hulpdiensten belangrijke informatie over de actuele situatie melden.

Als de sirene gaat

Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur worden de sirenes in Nederland getest. Hoort u de sirene meerdere keren achter elkaar en op een andere dag? Dan is er iets aan de hand in uw omgeving. Volg dan de instructies hieronder op. Het is overigens ook mogelijk dat u niet door een sirene, maar door een rondrijdende geluidswagen wordt gewaarschuwd.

Weet wat u moet doen als de sirene gaat

  • Ga direct naar binnen
    Hoort u de sirene, ga dan zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Bijvoorbeeld een bedrijf, kantoor, winkel of huis. Dus ook als u buiten aan het werk bent, of aan het winkelen of onderweg in de auto. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Geef mensen die bij u aanbellen de gelegenheid om te schuilen. Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken. Ga in geen geval bellen met het alarmnummer 112 of met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales en mobiele netwerken kunnen dan overbelast raken, wat de hulpverlening kan belemmeren.
  • Sluit deuren en ramen
    Sluit onmiddellijk alle deuren en ramen. Zet ook eventuele ventilatiesystemen uit.
  • Zet radio of televisie aan
    Informatie en instructies krijgt u via uw regionale radio- of televisiezender. Zorg dat u altijd weet waar u de regionale zenders kunt vinden. Kijk ook eens op de website crisis.nl/.

L1 rampenzender

De gemeenten in Limburg hebben afspraken gemaakt met L1 Radio en TV (teletekstpagina 112) om inwoners zo snel mogelijk op de hoogte te stellen van calamiteiten in de provincie. Soms kan het enige tijd duren voordat informatie beschikbaar is op L1.

Heeft u gevonden wat u zocht?