Folder Participatie Beekdaelen maken we samen
Participatie in een notendop!
Doelstelling
Inwoners op tijd betrekken bij de voorbereiding van ruimtelijke ontwikkelingen in hun omgeving. Is participatie niet verplicht, dan acht de gemeente het wel gewenst.
Hoe doen we dat?
De initiatiefnemer moet burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties, andere overheden betrekken bij het initiatief. De gemeente hanteert hierbij een participatieniveau, met vier verschillende niveaus, zie de volgende pagina.
Rol gemeente?
De gemeente beoordeelt of de initiatiefnemer betekenisvolle participatie heeft toegepast. De gemeente Beekdaelen toetst dit aan de hand van de vragenlijst op de volgende pagina.
Vragen?
Heeft u vragen of weet u niet welke participatieniveau van toepassing is? Neem contact op met de gemeente.
Wij staan voor u klaar!
Participatieniveau
Hieronder worden de verschillende participatieniveaus beschreven.
Niveau 0
Participatie niet verplicht, wel gewenst
Heeft u geen vergunning nodig en/of past uw plan binnen het omgevingsplan dan is participatie niet verplicht. Het is wel goed om uw directe omgeving, zoals buren, te betrekken bij uw initiatief, door bijvoorbeeld een gesprek aan te gaan onder het genot van een kop koffie, te mailen, of telefonisch contact op te nemen.
Niveau 1
Plan met kleine impact
U heeft een klein plan dat niet past binnen het omgevingsplan dan is participatie in beginsel niet verplicht, maar wel gewenst. Denk hierbij aan het plaatsen van een hekwerk, of het verplaatsen van een inrit. U kunt de direct betrokkenen informeren door een gesprek aan te gaan door ze uit te nodigen op de koffie, te mailen, te appen of telefonisch contact op te nemen.
Niveau 2
Plan met middelmatige impact
U heeft een middelgroot plan dat niet past binnen het omgevingsplan dan is participatie in beginsel verplicht, mits het initiatief is aangewezen als verplicht participatiegeval. Denk hierbij aan de bouw van een woning in de kern. U kunt de omgeving laten meedenken met uw beoogde initiatief en belangen van anderen meewegen. U kunt dit doen door informatieavonden of discussiepanels te organiseren. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van online platforms, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn. Op deze kanalen is het mogelijk om informatie te delen, maar ook voor het laten invullen van enquêtes of polls.
Niveau 3
Plan met grote impact
U heeft een groot plan dat niet past binnen het omgevingsplan dan is participatie in beginsel verplicht, mits het initiatief is aangewezen als verplicht participatiegeval. Denk aan het plaatsen van windmolens of zonneparken. U kunt de omgeving laten meedenken met uw beoogde initiatief en belangen van anderen meewegen. U kunt dit doen door informatieavonden of discussiepanels te organiseren. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van online platforms, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn. Op deze kanalen is het mogelijk om informatie te delen, maar ook voor het laten invullen van enquêtes of polls.
Ik heb een plan
Waar begin ik en hoe betrek ik anderen erbij?
1. Initiatief
U wilt bijvoorbeeld een festival organiseren, een boom kappen, een garage of een appartementencomplex met zorgfunctie bouwen. Om uw plan van de grond te krijgen is het belangrijk te weten wie u er bij kunt of zelfs moet betrekken. Denk dan na over: wie gaat hier iets van merken en wie kan mij helpen mijn plan uit te voeren?
2. Hoe kun je mensen betrekken?
- Mensen laten weten dat u een plan hebt.
- Mensen laten meedenken over uw plan.
- Mensen laten meewerken aan uw plan.
- Mensen laten meebeslissen over uw plan.
3. Opmerkingen
Nadat u in gesprek bent gegaan, kunt u uw plan misschien aanpassen aan de hand van reacties. Hierdoor wordt uw plan beter en heeft u veel minder kans op klachten en bezwaren achteraf.
4. Vergunning
Schrijf bij de aanvraag op wie u bij uw plan hebt betrokken en wat u met hun inbreng hebt gedaan. Dit kan helpen. Om u hierin te ondersteunen kunt u gebruik maken van de vragenlijst hieronder.
Vragenlijst
Schrijf bij de aanvraag op wie u bij uw initiatief hebt betrokken en wat u met hun inbreng hebt gedaan. Dit kan helpen. Om u hierin te ondersteunen kunt u gebruik maken van onderstaande vragenlijst:
- Zijn de participanten op tijd bij het proces betrokken en op tijd geïnformeerd over de (bijeenkomst(en), documentatie, resultaten?
- Vormen de deelnemers aan de participatie een goede afspiegeling van de omgeving?
- Is het duidelijk voor de participanten waar zij wel of geen invloed op hebben (gehad), de zogenoemde kaders en randvoorwaarden (vanuit de gemeente)?
- Hoe reageren de participanten op het plan/initiatief?
- Welke rollen hadden de participanten (meeweten, meebeoordelen, meedenken, meebeslissen, meedoen)?
- Werd er geluisterd naar andermans standpunten en belangen en hoe gingen anderen daar mee om?
- Wat heeft de initiatiefnemer gedaan met de resultaten (wensen en ideeën) van de participatie? Motiveren van de afweging waarom wel of niet iets mee gedaan, welke keuzes gemaakt zijn. Bijvoorbeeld het plan aangepast. Emotionele argumenten of argumenten die persoonlijk gericht zijn richting initiatiefnemer worden niet meegenomen in de afweging.
- Hoe waardeert de omgeving het proces en de uitkomst van de participatie?
- Verslag van bevindingen. Hierin verwerkt de initiatiefnemer de genoemde vragenlijst en dient hij of zij in bij de aanvraag voor de omgevingsvergunning.