Meer informatie over participatie
Let op: Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Het is een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. Lees meer over Omgevingswet.
Hoe groter de impact, hoe groter de participatie.
Hoe kleiner de impact, hoe kleiner de participatie.
Wat is participatie?
De Omgevingswet verstaat onder participatie: het in een vroegtijdig stadium betrekken van belanghebbenden (burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden) bij het proces van de besluitvorming over een project of activiteit. Kortom, participatie houdt in het betrekken van betrokkenen bij het initiatief van de initiatiefnemer.
De gemeente Beekdaelen vindt het belangrijk dat iedereen in een vroeg stadium betrokken wordt bij nieuwe plannen. Vroegtijdig samenwerken (participatie) vergroot de kwaliteit van oplossingen en zorgt ervoor dat verschillende perspectieven, kennis en creativiteit op tafel komen. Door bezwaren te uiten en creatieve ideeën met elkaar te bespreken, kan de initiatiefnemer betere besluiten maken, is er kans op (meer) draagvlak en uiteindelijk tijdswinst.
Ruimtelijke ontwikkelingen zijn er in vele soorten en maten, variërend van een uitbouw aan een woning tot een windpark of groot nieuwbouwproject. Bij al die ontwikkelingen is
het belangrijk om als initiatiefnemer vroegtijdig in gesprek te gaan met belanghebbenden. Soms is dat zelfs verplicht!
Participatie en het vergunningentraject
Hieronder vindt u uitleg over participatie en het vergunningentraject.
Wanneer en voor wie is participatie verplicht?
Overheden zijn verplicht aan participatie te doen bij de voorbereidingen van een omgevingsvisie, omgevingsplan, omgevingsprogramma, projectbesluit, omgevingsverordening en waterschapsverordening.
Een initiatiefnemer (diegene met een plan of idee) wordt aangemoedigd om aan participatie te doen, maar is dat niet verplicht. Er geldt één uitzondering: een gemeenteraad kan gevallen aanwijzen waarin participatie wél verplicht is. Het gaat dan om activiteiten die niet binnen het omgevingsplan passen en waarvoor een vergunning nodig is.
Iedereen die een vergunning aanvraagt moet daarbij vermelden of participatie heeft plaatsgevonden. Met andere woorden: de initiatiefnemer moet aangeven of, en hoe hij de buurt heeft betrokken bij zijn plannen en wat de resultaten van participatie zijn. Zo krijgt de gemeente inzicht in de belangen die zijn ingebracht. Zij kan deze belangen dan meenemen in het uiteindelijke besluit om de vergunning wel of niet te verlenen. Als u niet aan participatie heeft gedaan dan kan het zijn dat de gemeente u verzoekt om alsnog de directe omgeving te informeren / belangen op te halen over uw plannen.
Handreiking en Folder participatie
De Handreiking en Folder is bedoeld voor iedereen met een plan, een idee of een initiatief in de fysieke leefomgeving van de gemeente Beekdaelen, waarbij u participatie toepast. U, als initiatiefnemer van een plan heeft de verantwoordelijkheid om belanghebbenden tijdens het nader uitwerken van uw plan te betrekken.
De gemeente Beekdaelen vindt het belangrijk dat ideeën en plannen voor de fysieke leefomgeving zorgvuldig worden ontwikkeld. Het volgen van de Handreiking en Folder participatie voor initiatiefnemers is niet verplicht. De handreiking en folder helpt u om uw participatietraject vorm te geven.
De gemeente kan u ondersteunen
Bij grote initiatieven is het verstandig om vroegtijdig contact op te nemen met de gemeente Beekdaelen. Bij de gemeente Beekdaelen kunt u terecht met al uw vragen over participatie en het betrekken van de omgeving. Ook kunt u uw aanpak bespreken en aanbevelingen en advies krijgen waar dat nodig is. Ook bij kleinere initiatieven kan de gemeente u helpen met het vinden van de juiste manier waarop u communiceert met de omgeving.
Folders participatie
- Folder Beekdaelen maken we samen (pdf, 674,4 KB) en toegankelijke foldertekst Beekdaelen maken we samen
- Folder Beekdaelers in beraad (pdf, 550 KB) en toegankelijke foldertekst Beekdaelers in beraad
- Folder Participatieverslag (pdf, 730 KB) en toegankelijke foldertekst Participatieverslag
Heeft u moeite met het lezen van de pdf's, dan kunt u contact met ons opnemen via gemeente@beekdaelen.nl.
Stappenplan bij participatie
Onderstaand vindt u het stappenplan bij participatie.