Blauwe Ader fase 2: Grachtstraat, Oirsbeek
De aanleg van het nieuwe riool in de Grachtstraat is fase 2 van het project Blauwe Ader.
Op deze webpagina vindt u informatie over:
Huidige situatie Grachtstraat
Er ligt in de Grachtstraat op dit moment één rioolbuis met een diameter van 1,5 meter. Dit riool is te klein om extreme regenbuien goed op te kunnen vangen. De capaciteit van het riool wordt daarom verdubbeld: er komt een tweede riool met een diameter van 1,5 meter bij.
Het gaat hierbij overigens niet om de gehele Grachtstraat. In juni 2020 is het voorste deel van de Grachtstraat (gezien vanaf de Markt, tot aan de huisnummers 15 en 16 ongeveer) al aangepakt. Op dit stuk is een regenwater-infiltratiesysteem aangelegd. Er zijn twee nieuwe putten geplaatst, die met elkaar verbonden zijn via een krattensysteem. De kratten zijn hol van binnen, waardoor overtollig regenwater tijdelijk opgevangen wordt. Het water zakt daarna deels de bodem in en loopt – zodra straks de Blauwe Ader is aangelegd- ook deels weg via het regenwaterriool.
Ook de ondergrondse buffer bij de Grachtstraat-Beukenberg (onder het grasveldje), die in 2018 is aangelegd, blijft bestaan.
Werkzaamheden en planning
De aanleg van de Blauwe Ader fase 2: Grachtstraat, betreft het gedeelte van de Grachtstraat (ongeveer vanaf de kerk) tot aan de Köllerstraat (links langs de ondergrondse buffer onder het grasveldje). De werkzaamheden zijn gestart in april 2024.
Om het riool aan te kunnen leggen in de Grachtstraat, worden alle verhardingen waaronder het asfalt en het trottoir volledig verwijderd. Na de aanleg van het riool worden deze verhardingen direct vernieuwd. In verband met de toegankelijkheid en bereikbaarheid blijven de bestaande trottoirs zo lang mogelijk liggen.
Over de exacte planning van de werkzaamheden worden omwonenden tijdig geïnformeerd.
Afkoppelen
Klimaatveranderingen zorgen steeds vaker voor regenbuien met een grotere intensiteit. De buien worden dus steeds heviger. Hierdoor ontstaat ook vaker wateroverlast.
Zowel waterschappen en gemeenten, maar ook inwoners moeten proberen om mogelijke oplossingen goed te benutten om op die manier wateroverlast te beperken. Als gemeente dragen wij hieraan bij door onder anderen:
- de capaciteit van het rioolstelsel, waar mogelijk, te vergroten om meer water sneller te kunnen afvoeren;
- waterbuffers te realiseren om overtollig regenwater op te vangen, tijdelijk vast te houden en eventueel in de ondergrond terug te brengen;
- door gemengde rioolstelsels om te vormen naar een gescheiden rioolstelsel waarbij het schone regenwater in een aparte buis wordt afgevoerd en niet onnodig naar een waterzuiveringsinstallatie gaat.
U kunt zelf ook bijdragen aan het verminderen van wateroverlast. Dit kan bijvoorbeeld door:
- de afkoppeling van regenwaterafvoeren (dak afvoeren) aan de woning. Dit “schone” regenwater kan ook direct in de tuin of ondergrond worden geleid. Dit zorgt dan weer voor een klimaatvriendelijke tuin;
- een aparte buis te koppelen aan een gescheiden rioolstelsel (indien aanwezig). Hierdoor kan het water op een andere plek duurzaam in de ondergrond infiltreren.
In bovenstaande voorbeelden ontlasten we het ‘vuilwaterriool’ bij hevige regenbuien. Dit zorgt voor vermindering van wateroverlast. Tevens zorgen we hiermee dat ‘schoon’ regenwater niet vermengd wordt met ‘vuilwater’ dat uiteindelijk toch weer moet worden gezuiverd.
Subsidie Waterklaar
Voor bovenstaande maatregelen kunt u een subsidie aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.waterklaar.nl. Ook kunt u contact opnemen met het team Water & Riolering van gemeente Beekdaelen via telefoonnummer 088-450 20 00 of via gemeente@beekdaelen.nl. Vermeld daarbij ter attentie van team Water & Riolering.
Herinrichting straat met omwonenden
Overlast kunnen we helaas niet voorkomen, maar deze aanpak biedt ook direct de kans om samen met omwonenden de bestaande wegindeling te verbeteren. Bij de nieuwe aanleg van de straat kan bij voorbeeld rekening gehouden worden met de nieuwste inzichten over snelheid, parkeren, bomen, veiligheid en verlichting. De inbreng van omwonenden is daarbij heel belangrijk.
Zij wonen immers in de straat en weten het best hoe die in de praktijk gebruikt wordt. In de voorfase worden zij daarom uitgenodigd voor informatiebijeenkomsten, zodat bij het maken van het nieuwe ontwerp met hun ideeën zoveel mogelijk rekening wordt gehouden. Over toekomstige bijeenkomsten worden omwonenden tijdig geïnformeerd.
Onder 'Communicatie' vindt u bewonersbrieven; presentaties en tekeningen vindt u onderaan de pagina onder 'Documenten'.
Communicatie
- 10 december 2024: nieuwsbericht update werkzaamheden Grachtstraat Oirsbeek
- 22 november 2024: brief aan bewoners voortgang werkzaamheden Grachtstraat
- 4 oktober 2024: brief aan bewoners rioleringswerkzaamheden Grachtstraat
- 5 september 2024: nieuwsbericht Gastcollege Basisschool de Sprong
- 30 augustus 2024: brief aan bewoners vorderen werkzaamheden Grachtstraat
- 13 juni 2024: brief aan bewoners volgende fase werkzaamheden Grachtstraat
- 22 mei 2024: brief aan bewoners volgende fase werkzaamheden Grachtstraat
- 15 maart 2024: brief aan bewoners start werkzaamheden Grachtstraat
- 30 januari 2024: brief aan bewoners start werkzaamheden
- 28 september 2023: Informatieavond
- 11 september 2023: brief met uitnodiging voor bijeenkomst 28 september 2023
- 1 juni 2023: brief aan bewoners voortgang Grachtstraat
- 4 augustus 2022: brief aan bewoners met tekeningen
- 7 juni 2022: Informatieavond
- 25 mei 2022: brief met uitnodiging voor bijeenkomst 7 juni 2022
- 7 april 2022: Informatieavond
- 24 maart 2022: brief met uitnodiging voor bijeenkomst 7 april 2022
De presentaties en tekeningen vindt u bij ‘Documenten’ onderaan deze pagina.
Meer informatie en contactgegevens
Deze webpagina wordt verder aangevuld zodra er nieuwe informatie bekend en beschikbaar is. Heeft u vragen over dit deelproject? Neemt u dan contact op met gemeente Beekdaelen, via 088 – 450 2000 of gemeente@beekdaelen.nl.
Documenten
Bijgaande bestanden zijn niet geschikt voor voorleessoftware. Kunt u het Pdf niet openen of lezen? Neem dan contact met ons op (zie hierboven, bij ‘meer informatie en contactgegevens’).
- Omleiding Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand2 MB
- Fase 1 Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand502,5 KB
- Fase 2 Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand506,9 KB
- Fase 3a Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand375,2 KB
- Fase 3b Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand422,7 KB
- Fase 3c Grachtstraat Oirsbeeklink naar pdf bestand531,2 KB
- Presentatie derde bijeenkomst Grachtstraat 28 september 2023link naar pdf bestand3,3 MB
- Tekeningen (bijlage bewonersbrief 4 augustus 2022)link naar pdf bestand2,6 MB
- Presentatie tweede bewonersavondlink naar pdf bestand12 MB
- Eerste bewonersavond Blauwe Ader - Grachtstraat-Oirsbeeklink naar pdf bestand6,1 MB